De geschiedenis van Brusselse kroegen en cafés in een boek ! - BruxellesFabriques test
<
>

Galerie image

Recommandé cette article

Accueil || PATRIMOINES || De geschiedenis van Brusselse kroegen en cafés in een boek !

De Stad Brussel en BruxellesFabriques-Brusselfabriek wilden de geschiedenis van Brusselse kroegen en cafés toelichten in een naslagwerk dat inzoomt op die zo vertrouwde locaties die onmiskenbaar een sociale functie vervullen.

BruxellesFabriques-Brusselfabriek, hoeder van het Brussels industrieel en sociaal patrimonium, werd opgericht door enkele enthousiastelingen met een passie voor het sociaal en industrieel patrimonium van Brussel. De vereniging stelt zich tot doel werkplaatsen en locaties waar het sociaal leven tot ontplooiing komt, machines en werktuigen in de kijker te zetten, te vrijwaren en te valoriseren. In die optiek ging de interesse deze keer uit naar cafés en kroegen. Het boek staat stil bij het belang van die adresjes, en stelt vragen bij de toekomst van cafés en bij hun maatschappelijke rol in het licht van bepaalde evoluties (zoals het verdwijnen van de volkscafés). Kroegen en cafés spelen duidelijk een essentiële rol in hoe de Brusselse identiteit tot stand komt. Ze blijken gelukkig in staat mee te evolueren.

Aan de hand van originele teksten, een rijke iconografie en getuigenissen wordt een beeld geschetst van de sociale dimensie van die unieke ontmoetingsplaatsen. In de verschillende hoofdstukken wordt hun rol belicht als dé plaatsen van afspraak, vrouwenemancipatie, gesprekken en creativiteit. Het zijn toevluchtsoorden. En als de liefde opflakkert, worden het plekken van intimiteit en verleiding.

Het naslagwerk is te koop in Brusselse boekhandels en kan rechtstreeks bij BruxellesFabriques-Brusselfabriek worden besteld aan de prijs van € 25 plus verzendkosten. Contact : joaquin.desantos gmail.com.

Het boek kwam tot stand met de steun van de Stad Brussel, de Franse Gemeenschapscommissie, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Vlaams Gewest, de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers en de Belgian Beer World Maatschap.
Perscontacten : Guido Vanderhulst, Voorzitter : gvanderhulst gmail.com - 0477 250 961.

X


X