“Staminees en Cafés. Brusselse Verhalen” nu beschikbaar in het (...) - BruxellesFabriques test
<
>

Galerie image

Recommandé cette article

Accueil || PATRIMOINES || “Staminees en Cafés. Brusselse Verhalen” nu beschikbaar in het Nederland

Staminees en Cafés. Brusselse Verhalen
De geschiedenis van Brusselse kroegen en cafés nu in het Nederlands !

JPEG - 646.6 ko

De Stad Brussel en BruxellesFabriques-Brusselfabriek wouden de geschiedenis van de Brusselse kroegen en cafés toelichten in een naslagwerk dat inzoomt op de zo vertrouwde locaties die onmiskenbaar een sociale functie vervullen.

BruxellesFabriques-Brusselfabriek, hoeder van het Brussels industrieel en sociaal patrimonium, werd opgericht door enkele enthousiastelingen met een passie voor het sociaal en industrieel patrimonium van Brussel. De vereniging stelt zich tot doel om zowel werkplaatsen en locaties waar het sociaal leven tot ontplooiing komt als machines en werktuigen in de kijker te zetten, te vrijwaren en te valoriseren. Deze keer ging de interesse uit naar cafés en kroegen. Het boek staat stil bij het belang van die adresjes en stelt vragen ivm de toekomst van cafés en hun maatschappelijke rol in het licht van bepaalde evoluties (zoals het verdwijnen van de volkscafés). Kroegen en cafés spelen duidelijk een essentiële rol in de totstandkoming van de Brusselse identiteit en blijken dan ook mee te evolueren.

Aan de hand van originele teksten, een rijke iconografie en getuigenissen wordt een beeld geschetst van de sociale dimensie van die unieke ontmoetingsplaatsen. In de verschillende hoofdstukken wordt hun rol belicht als dé plaatsen voor afspraken, voor vrouwenemancipatie, voor gesprekken en creativiteit. Het zijn toevluchtsoorden. En als de liefde opflakkert, worden het plekken van intimiteit en verleiding.

Het naslagwerk is nu in het Nederlands verkrijgbaar. Het zal te koop zijn in de Brusselse boekhandels en kan ook rechtstreeks besteld worden bij BruxellesFabriques-Brusselfabriek voor de prijs van € 25 plus verzendkosten.
Contact : joaquin.desantos gmail.com.

Het boek kwam tot stand met de steun van de Stad Brussel, de Franse Gemeenschapscommissie, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Vlaamse Gewest, de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers en de Belgian Beer World Maatschap.

Perscontacten : Guido Vanderhulst, Voorzitter : gvanderhulst gmail.com - 0477 250 961.

JPEG - 110.2 koJPEG - 421.6 koJPEG - 41.8 koJPEG - 210.9 ko

X


X