“Staminees en Cafés, Brusselse Verhalen” te koop op onze site of in de boekhandels.

De geschiedenis van Brusselse kroegen en cafés voortaan in een boek!

BruxellesFabriques-Brusselfabriek en de Stad Brussel wilden de geschiedenis van Brusselse kroegen en cafés toelichten in een naslagwerk dat inzoomt op die zo vertrouwde locaties die onmiskenbaar een sociale functie vervullen.

Als ‘schildwacht’ van het sociaal en industrieel patrimonium van Brussel, is BruxellesFabriques-BrusselFabriek ontstaan uit de verbinding en samenwerking van een aantal personen met een bijzondere passie voor het sociaal en industrieel erfgoed van Brussel. De vereniging stelt zich tot doel werkplaatsen en locaties waar het sociaal leven tot ontplooiing komt, machines en werktuigen in de kijker te zetten, te vrijwaren en te valoriseren. In die optiek ging de interesse deze keer uit naar cafés en kroegen. Het boek staat stil bij het belang van die adresjes, en stelt vragen bij de toekomst van cafés en bij hun maatschappelijke rol in het licht van bepaalde evoluties (zoals het verdwijnen van de volkscafés). Kroegen en cafés spelen duidelijk een essentiële rol in hoe de Brusselse identiteit tot stand komt. Ze blijken gelukkig in staat mee te evolueren.

Aan de hand van originele teksten, onder leiding van Thérèse Symons, Sylvie Lefebvre en Yannik Van Praag, een rijke iconografie en getuigenissen wordt een beeld geschetst van de sociale dimensie van die unieke ontmoetingsplaatsen. In de verschillende hoofdstukken wordt hun rol belicht als dé plaatsen van afspraak, vrouwenemancipatie, gesprekken en creativiteit. Het zijn toevluchtsoorden. En als de liefde opflakkert, worden het plekken van intimiteit en verleiding.

Het boek kan rechtstreeks bij Brusselfabriek besteld worden aan de prijs van € 25 plus € 5,70 verzendkosten.

Gelieve de som van 30,70 € op de rekening van Brusselfabriek VZW te storten:

BE40 0682 5200 9663 met vermelding van uw naam en voornaam. Stuur ook een bevestigingsmail naar info@brusselfabriek.be

Wij sturen u uw exemplaar bij ontvangst van de storting.

“Staminees en cafés. Brusselse verhalen”. Collectief werk, onder leiding van Thérèse Symons, Sylvie Lefebvre en Yannik van Praag. Uitgever: BruxellesFabriques-Brusselfabriek. Harde kaft, formaat 23 x 30 cm, 174 p., 165 illustraties.

Het boek kwam tot stand met de steun van de Stad Brussel, de Franse Gemeenschapscommissie, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Vlaams Gewest, de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers en de Belgian Beer World Maatschap.

 

Lijst van boekhandelaars die het boek verkopen:

Alticent Loisirs – Hoogte honderdplein, 26 1190 Vorst

La Fonderie –Ransfortstraat 27, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Tulitu – Vlaamsesteenweg 55, 1000 Brussel

Waterstones (ENG) – Adolphe Maxlaan 71/75, 1000 Brussel

De Standard Boekhandel (NL) – Anspachlaan – 1000 Brussel

 

 

Estaminets et Cafés, Histoires bruxelloises

Estaminets et Cafés, Histoires bruxelloises

BruxellesFabriques-Brusselfabriek et la Ville de Bruxelles ont voulu mettre en lumière l’histoire des estaminets et des cafés bruxellois en publiant un ouvrage qui met en avant ces lieux de notre quotidien dont le rôle social est indiscutable.

read more
Share This